Dat is zo grappig, ik bedoel hilarisch! Hoe mondelinge taal en woordenschat invloed hebben op toekomstig leessucces



Onlangs reed ik in de auto met mijn vijf jaar oude kleinzoon, die ondanks zijn leeftijd een indrukwekkend vocabulaire heeft. Toen hij uit het raam van de auto keek, zag hij een man in zijn tuin loungen zonder overhemd en hij vond het uitzicht erg grappig, of om hem "hilarisch" te citeren. Een andere keer werd hem gevraagd zijn plannen voor die dag te wijzigen, en zijn reactie op zijn moeder was: "Oké, mama, ik zal flexibel zijn." Dit zijn slechts twee voorbeelden van het type woordenschat dat hij regelmatig gebruikt tijdens gesprekken met volwassenen en andere kinderen. Het type en de hoeveelheid woordenschat die mijn kleinzoon gebruikt, is belangrijk, omdat er verschillende onderzoeksinstanties zijn die de rol benadrukken die families spelen bij de ontwikkeling van mondelinge taal en vervolgens de woordenschat, evenals hun verband met toekomstig leessucces.

Nu vraagt u zich misschien af hoe mondelinge taal verband houdt met toekomstig leessucces. Mondelinge taal is de eerste vaardigheid op het continuïteit van geletterdheid en de verbale interactie van ouders met kinderen speelt een belangrijke rol in de hoeveelheid en soorten woordenschat die kinderen meenemen naar school. Volgens een groot onderzoek aan de Universiteit van Oregon leren kinderen in de eerste jaren ongeveer 3.000 woorden per jaar en tegen de tijd dat leerlingen in de eerste klas zitten, hebben ze over het algemeen kennis van tussen de 2.500 en 5.000 grondwoorden (Baker, Simmons, Kameenui, 1997). Bovendien horen kinderen die opgroeien in huishoudens met een lagere economie tegen het vierde jaar 13 miljoen woorden, tegenover 45 miljoen woorden voor kinderen uit meer welvarende huishoudens (University of Oregon, 2013).

Deze studies geven duidelijk aan dat kinderen die zijn opgegroeid in een taalrijke omgeving beter voorbereid zijn op de kleuterschool. Met andere woorden, hoe meer dialoog ouders met hun kinderen aangaan, hoe groter de kans dat ze een uitgebreid vocabulaire ontwikkelen. Deze kinderen hebben een sterkere expressieve taalvaardigheid en zijn beter in staat om aan de eisen van school te voldoen en hun behoeften te communiceren. Kinderen die daarentegen minder met hun ouders in dialoog gaan, horen minder woorden en leren minder woorden. Kinderen met een vocabulaire-uitdaging worstelen meer met alfabetiseringsvaardigheden omdat hun beperkte begrip van woorden een negatief effect heeft op zowel mondeling begrip als begrijpend lezen vanaf hun allereerste formele toegang tot school.

Vijf tips om de mondelinge taal te versterken en de woordenschat te vergroten

1. Speel woordspelletjes: gebruik tijdens het autorijden een basiswoord en vraag kinderen om synoniemen te geven. U kunt zich bijvoorbeeld afvragen: wat is een ander woord voor huis? - Mogelijke antwoorden zijn: huis, verblijf, appartement, iglo, boerderij, hut, flat, herenhuis, verblijf, woning

2. Matching Game: Maak een set van 10 of minder gemakkelijk herkenbare afbeeldingen uit oude tijdschriften. Gebruik vervolgens een complex woord zoals "woning" en geef vervolgens de definitie. 'Een woning is een plek waar mensen wonen.' Vraag ten slotte de leerling om het plaatje van de 'woning' te vinden - een plek waar mensen wonen.

3. Maak een zin: Ouders of leerkrachten kunnen een zin beginnen, waarbij ze alleen de eerste paar woorden geven, en kinderen vragen deze te voltooien. Probeer de zinnen relatief kort te houden.

Voorbeeld: ouder - ik zie een ...
kind: ik zie een groot paard.
Ouder: Ik zie een gigantisch paard met ...
Kind: Ik zie een gigantisch paard met magere benen.
Ouder: ik zie een gigantisch paard met slanke benen.
Kind: ik zie een gigantisch paard met slanke benen.

4. Woord van de dag: Kies elke dag een nieuw woord en geef kinderen de definitie. Herhaal de hele dag door het woord en vraag de kinderen de Spiritueel definitie. Geef ze elke keer dat ze de juiste definitie geven een sticker of een andere passende beloning.

5. Reizen met woorden: Veel woorden die we dagelijks gebruiken, zijn afkomstig uit verschillende landen. Woorden die bijvoorbeeld met de letters 'ch' beginnen, zijn afkomstig uit Frankrijk. Woorden als chef, kroonluchter en champagne. Vertel uw kinderen dus dat u een reis naar Parijs gaat maken en dat u wat Franse woorden moet leren. Ze zullen ze eerder onthouden.

Referenties
Baker, S., Simmons, D., Kameenui, E. (1997). Woordenschat acquisitie. Curriculaire en educatieve implicaties voor diverse leerlingen. Nationaal centrum om de instrumenten van leerkrachten te verbeteren.

Universiteit van Oregon. (2013) Grote ideeën bij het beginnen met lezen. Centrum voor lesgeven en leren.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *